PINARHİSAR İLÇESİNDE MEYVACILIĞI GELİŞTİRMEK VE YAPILAN ÇALIŞMALARI TÜM HALKIMIZLA DOSTCA PAYLAŞMAK . TÜKETİCİ OLUP YOK OLACAGIMA ÜRETİCİ OLUP VARLIGIMA VARLIK KATARIM

29 Ekim 2009 Perşembe

BİR YIL ÇALIŞTIK ŞİMDİ BU ÜRÜNLERDEN HARDALİYE YAPALIM DA AGIZ TATIYLA İÇELİM



HARDALİYE YAPIMI ELDEKİ HER ÜZÜMDEN YAPILIR
Eski bir içecek olan Hardaliye, Üzüm şırasında hardal ile konserve edilmesi sonucu üretilen kendine has tat ve kokulu alkolsüz bir üründür. Kısaca yapım aşaması şöyledir; hardaliye için eldeki üzüm ezilir. Soğuk havalarda batağı (tortusu) dibe oturur. Hava sıcaksa batak kesilinceye kadar kaynatılır. Soğuyunca tortu dibe iner. Üzerinden temiz kısmı alınıp ahşap fıçılara konur. Ağzı tülbentle kapatılır. Üzüm suyunun kaynaması bittiğinde bidonların ağzı hava almaması için iyice kapatılır. Soğuklar başlamadan, yani toprak donmadan şurup tekrar bir tortu yapar. Onun da dibe çökmesi beklenir. Durulan şurup içime hazırdır. Hardaliye için çürüksüz, sağlam üzümlerin (Bütün üzümlerden yapılır ama Alfons cinsi olursa rengi koyu olur) sadece kabuğu kırılacak kadar ezilir. Hardalın da kabuğu çatlayacak kadar ezilip küplere bir kat üzüm, bir kat vişne yaprağı sıralamasıyla yerleştirilir. Üzerine hardal eklenir. Hardal, şıranın şarap ya da sirkeye dönüşmesini engeller. Kaynama döneminden sonra 10-15 gün içinde içilecek kıvama gelir. Hardaliye, tortusundan arındırmak için süzülür. Şarap gibi kaptan çıktığı gibi içilmez. Hardalın acı tadını gidermek için bir miktar su eklemek gerek

SAGLIKLIDIR . Laktik asit içerdiği için kroner kalp hastalıkları ve tetikleyicilerinden kolesterole karşı etkindir. Bağışıklık ve sindirim sistemlerinin güçlenmesinde yardımcıdır. Kanser engelleyici radikaller içerir

Not Hardaliye alkollü bir içki degil yöresel içilen çok güzel degişik bir tattır
isteyene temin edilir
BUYURUN HAFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: