PINARHİSAR İLÇESİNDE MEYVACILIĞI GELİŞTİRMEK VE YAPILAN ÇALIŞMALARI TÜM HALKIMIZLA DOSTCA PAYLAŞMAK . TÜKETİCİ OLUP YOK OLACAGIMA ÜRETİCİ OLUP VARLIGIMA VARLIK KATARIM

31 Ocak 2008 Perşembe

BAG-ÜZÜMLERDE KÜLLEME HASTALIGI VE TEDAVİ YÖNTEMİ


ÜZÜMLERDE KÜLLEME HASTALIGI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bazı bitki yapraklarında yapışık toz pudra gibi öbekler görürseniz, yeni sürgünlerde bozulup çürümeye başlarsa sizin bahçede külleme hastalığı var demektir. Hastalık bir çeşit mantar (Erysiphe lagerstroemiae, Sphaerotheca fuliginea, Phyllactinia (ağaç ve çalılarda), Leveillula, Blumeria (çimlerde), Golovinomyces, Podosphaera sp (güllerde), bunların herhangi biri bahçenizde hastalığa sebep olabiliyor). Sporlar uçup diğer bitkileride etkileyebiliyor. Rutubet fazlalığı, yoğun dikilmiş bitkiler, güneşin yetersizliği bu hastalığına sebep olmaktadır.
Öncelikle bu hastalık yaprakların sadece tepe kısımlarında görülür demeyelim, güneş almayan alt bölgelerde , gövdesinde, meyvelerinde bile olabiliyor. Bitkilerinizi üsttenmi suluyorsunuz, çimlerde mantar, yosunlaşma, bahçenizde hava akımını engelleyen gelişmiş bitkileriniz, sulama sisteminizde patlak borular ya da bozuk fiskiyeler varmı? Bunlardan en az biri sizde varsa lütfen gözünüz biraz fazla bahçede olsun!
Sonbahardan sonra bile kurumuş yapraklarda hastalığı görebilirsiniz. Etkilenmiş dalları budayın. Böyle durumlarda, dibe dökülen yaprakları biriktirmeyin, toplayıp yok edin.
KULLANACAGIMIZ İLAÇLAR
Tarım ilaçları dışında toz kükürtü (ecza depolarında satılıyor) akşam vakti ıslattığınız yapraklara serpmelisiniz. Bir tülbent ya da naylon çorabın içine kükürdü doldurup puf puf serpin. İşlem sırasında üzerinizdeki metal aksesuarlar varsa çıkartın, kükürt metali karartıyor. Bu işlemi haftada bir devam edin.
Karbonat (sodium bicarbonate) ya da potassium bicarbonate ile çok az sirke, mayi arap sabunu sulu karışım da külleme hastalığı ile mücadelede kullanılıyor. Maddelerden birini (4 litre suya 30gr. karbonat.+ 4 yemek kaşığı sirke + iki avuç arap sabunu) mayi arap sabunu ile karıştırıp bitkinizi güneş yokken yıkayın. Haftada bir işlemi tekrar edin… Arapsabunu karbonatın yapraklara işlemesi, kalıcı olması için önemli. Karışımlardan sadece birini kullanmanız işe yaramaz. Bu arada uyarayım bitkilerin çoğuna bu karışım iyi gelirken, bazılarında yaprakları yakabiliyormuş, bence siz topaş‘tan şaşmayın. İlaçlama miktarları kutu üzerinde yazılı, sorun olmaz!Hala bu yazdıklarım işe yaramıyorsa sizin oralardaki bir Tarım il müdürlüğüne danışın. Mutlaka doğru ilacı ve yöntemi size bildiricektirler…


Hazırlanırken muratpilevneli ve bazı bloglardan alıntılar yapılmıştır.

.BAKARSANIZ BAGINIZ BAKMASSANIZ DAGINIZ OLUR

Hiç yorum yok: