PINARHİSAR İLÇESİNDE MEYVACILIĞI GELİŞTİRMEK VE YAPILAN ÇALIŞMALARI TÜM HALKIMIZLA DOSTCA PAYLAŞMAK . TÜKETİCİ OLUP YOK OLACAGIMA ÜRETİCİ OLUP VARLIGIMA VARLIK KATARIM

8 Ocak 2014 Çarşamba

YENİ BİR İŞ FİKRİ KIZILCIK YETİŞTİRİCİLİĞİ


YENİ BİR İŞ PROFÖSYENELCE KIZILCIK TARLALARI KURALIM 
Malumunuz ülkemizde boş veya orman vasfını kaybetmiş bir çok alan var bu araziler iki b adı altında köyllülere dagırtıldı  meyvacılık dalında üretici olacak arkadaşlar kiraz ve erik ile ugraşagına kızılcık yetiştirse hem işi az ,hemde pazarda fiyatı yüksek olan bir meyva üretir ve satar, ülkemizde 4 mevsim aynı anda yaşadığından ötürü bir çok meyvenin ana vatanı durumundadır. Bu meyvelerden bir tanesi de kızılcık meyvesidir.
Kızılcık, C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçerdiği C vitamini, portakalda bulunan C vitamininin neredeyse 2 katıdır. Kızılcık ayrı yet ten pek çok mineral ve de  tanen içermektedir. Kızılcığın meyvelerinde kılcal damarları sağlamlaştırmaya yarayan, kılcal damarlara elastik lik katan ve tansiyonu normalleştiren  maddeler vardır. Kızılcığın meyveleri, çekirdeği, çiçeği, yaprakları, kabuk ve de kökleri antiseptik özelliğe sahip olduğundan ötürü yaraları tedavi etmek için kullanılır. Bu özellikleri sayesinde ile son senelerde yeniden rağbet görmeye başlamış olup, tüketiminde de ciddi artış yaşanmıştır.
Şimdi de kızılcık yetiştiriciliği hakkında sizlere bilgiler vereceğiz.


FİDAN ÜRETİMİ
Tohumla üretim:
Olgunlaşma öncesinde ya da olgunlaşma sonrasında yabani ağaçlardaki  meyvelerden tohumlar çıkartılır, direkt olarak küçük saksılara ya da tohum parsellerine ekilir. Bu yolla elde edilen çöğürler, bir sonraki yaz aşıya gelir.
Çimlenmeyi uyaran uygulamalar yapılarak çok sert olan tohum kabuğu yumuşatılıp, katlamaya alınır. Bu yöntemle 18 ay sonrasında aşılamaya uygun çöğür elde edilmiş olur.
Aşılama
Doğal ortamdaki  yabani kızılcık ağaçları çiçeklenmeden önce  ilkbahar mevseminde budanır. Meydana gelen yaşlı sürgünlere T ya da yongalı göz aşısı yapılır.
Tohumlardan oluşturulan ya da dip sürgünlerinden oluşturulan çöğürlerin aşılanmasıyla da kızılcık fidanları oluşturulur.
Çeşit değiştirmek için de , budama yoluyla elde edilen sürgünlere göz aşısı uygulanır.
Bununla birlikte, iki ya da daha yaşlı dallara da kalem aşısı uygulanabilir.
(T) göz aşısı mayıs ve haziran aylarında sürgün ve temmuz ağustos aylarında ise durgun aşı şeklinde yapılır.
Yonga aşı ise,  T göz aşısına nazaran daha evvelki dönemlerde de uygulanabilir. Kızılcıkta uygulanan aşılardan, zamanlama doğru yapılırsa ve doğru tekniklerle hareket edilirse çok iyi sonuçlar alınabilir.
Çelikle üretim
Yapraklanma başladıktan sonra yeni sürgünlerin 30 cm’ ye yaklaştıktan sonraki dönemden başlayayıp, yaprakların dökülmeye başladığı ana kadar yapılabilen yeşil çelikle çoğaltmadan 3000 ppm Indol Butirik Asit (IBA) uygulaması ile de güzel sonuçlar alınır.
Yapraklar dökülmeye başladıktan, çiçeklenme öncesine kadar olan dönemde alınan yapraksız çeliklerle,  5000 ppm IBA ile köklendirme yapılır.
Daldırma ile üretim
Kızılcık, daldırma yoluyla da çoğaltılır. Fakat bu yolla istenilen sayıda fidan elde edilmesi zordur. Ayrıyetten, daldırma yoluyla oluşturulan  fidanlar, geç meyveye yatarlar.
İlaveten kızılcık yetiştiriciliği işinde sulamanın önemi de büyüktür.Kurak senelerde kızılcık meyveleri küçük kalır.Sulama yoluyla meyveler irileşir, verim ve kalite artar. Toprak ve yaprak analizlerine göre gübrelemeden çok iyi sonuçlar elde edilir. Organik gübreler dekar başı 2-3 ton hesabı ile 3-4 senede bir verilir. Azot dekar başı 15-20 kg, fosfor 30-35 kg ve potasyum ise 10-12 kg hesabı ile verilir. Kızılcık ağaçlarının yer aldığı yükselti ve iklime bağlı olarak hasat Temmuz ortasından Ekim ayı başlarına dek sürer. Bir ağaçtaki meyveler aynı anda olgunlaşmaz. Bu yüzden 3 defada hasat yapılır. Ayrıyetten, kızılcık meyvelerinin hasattan sonra olgunlaşma süreci sürer. Kızılcık meyvesi olgunlaştıkça, meyveler irileşir ve meyvelerdeki şeker oranı artar, C vitamini ve sertlik azalır. Bu özellikten faydalanabilmek çin meyvelerde renklenme başladığında hasat yapılarak, pazara ulaşma esnasında tam olgunlaşma sağlanır; zararlanma oranı düşer. Toplanan meyveler en fazla 5 kilogramlık plastik veya karton ambalajlar veya en iyisi 1-2 kilogramlık plastik kaplara koyularak taşınmalıdır. Bu şekilde hem kayıplar azaltılır hem de ürünün albenisi artar.
Kızılcık, çok yararlı bir meyve. Peki kızılcık yetiştiriciliği için harekete geçin. Durmayın..


BU ARKADAŞ KIZILCIGIN FAYDALARINI EN İYİ BİLENLERDEN  HEM MEYVASINI YİYOR HEMDE ERKEN İLKBAHARDA ARILARINA POLEN ÜRETİP ERKEN GELİŞMELERİNİ SAĞLIYOR.
NE DİYELİM .... AFİYET OLSUN

1 yorum:

Unknown dedi ki...

"Bay Lee Ben (Kredi Görevlisi) ile tanıştırıldığımda, pazara ilk kez ev alıcısı olarak giriyordum. İhtiyaçlarım biraz farklıydı ve bana ön onay mektubumu göndermeden önce birçok sorum vardı , bunun ne anlama geldiği ve nelerin değişebileceği hakkında benimle konuşmak için aradı. Kendisini hemen hemen her saatte e-posta ve kısa mesaj yoluyla bana sundu, çok duyarlı ve bilgiliydi. O da çok açık sözlü, kapanış zamanı ve diğer ayrıntılar açısından beklentilerimin ne olduğunu ona açıkladım. Bu beklentileri karşılayacağını söyledi ama onları aştı. O kadar çabuk kapattım ki emlakçım ve satıcı elbette bu konuda heyecanlandı. Ancak bir alıcı olarak, süreçte kısa ve öz bir şekilde yürümekten memnun oldum. Ön onaydan kapanışa kadar yolculuk o kadar kusursuzdu ve kendimi şanslı sayıyorum çünkü internet hakkında korku hikayeleri duydum. Herhangi bir pazarda kredi arayan herkese bir kredi memuru Ben Lee iletişim e-postası: 247officedept@gmail.com & Whatsapp Numarası: + 1-989-394-3740 öneririm. Her şey elektronik olarak amaca uygun ve güvenli bir şekilde ele alındı ​​:) ”